Alimpić: grad traži rešenje za Staro Sajmište

Otkazan još jedan koncert na mestu nekadašnjeg logora

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izjavio je da se nada da će grad Beograd zajedno sa republičkim organima pronaći način da prostor Starog sajmišta postane memorijalni centar.

– Staro sajmište nije jedini problem tog tipa koji imamo u Beogradu . Ne bih pominjao neke druge, ali postoje prostori, institucije, preduzeća u Beogradu za koje smatramo da bi trebalo da budu predata Beogradu na upravljanje – rekao je Alimpić.

Pitanje namene kompleksa Starog sajmišta pokrenuto je nedavno u javnosti, posle najave koncerta grupe „Košin“ u prostoru „Posejdon hol“, koje se nalazi u sklopu nekadašnjeg sajmišta, koje je u Drugom svetskom ratu služilo kao nacistički logor u kome je preko 48.000 ljudi izgubilo živote .

– Ja se nadam da će čitava ova priča, koja nije, naravno, bila potrebna, i koja nas ne prikazuje baš u dobrom svetlu, da se završi na taj način da taj prostor postane memorijalni centar, da ti objekti budu rekonstruisani, da tu bude muzej i da na pravi način odamo poštu ljudima koji su tamo stradali – rekao je Almipić. On je rekao da je pitanje Starog sajmišta problem o kome razmišljamo i govorimo već godinama. Na pitanje zašto niko nije reagovao kada je u istom prostoru održan koncert Boja Džordža, odgovorio je da se „tada niko nije setio da se javno oglasi, sada jeste“. Predstavnica za javnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Lidija Kotur rekla je da prilikom prodaje tog prostora, koji se kao i ceo kompleks od 1987. godine vodi kao spomenik kulture, nije poštovano pravo preče kupovine na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara .

 

Novi prostor za grupu „Skazi“ Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima zatražio je juče od vlasti u Srbiji da se otkaže koncert izraelske grupe „Skazi“, koji je trebalo da se održi 17. novembra u izložbenom holu „Posejdon“ na Starom sajmištu u Beogradu. Iz Centra „Simon Vizental“ podsetili su da je uvredljivo za žrtve održavati koncert na prostoru Starog sajmišta gde je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor. Predstavnik „Posejdona“ Nenad Krsmanović rekao je da u centru „Simon Vizental“ prilikom izdavanja saopštenja nisu bili upoznati sa ranijom odlukom uprave ovog izložbenog hola da u njemu „sve muzičke manifestacije budu otkazane do daljeg“. Krsmanović je naglasio da promoter „End mjuzik“ trenutno traži novi prostor za nastup „Skazija“. „Skazi“ su drugi bend za čiji je koncert u „Posejdonu“ zatraženo otkazivanje, pošto je prethodno otkazan koncert britanskog sastava „Košin“ koji je trebalo da se održi u subotu na Starom sajmištu.

 

Preuzeto iz lista Danas, objavljeno 07.11.2007.