Fašizam ante portas

Autor: Stevan Mirković

Od „prašine“ koja se digla povodom marša fašista u Novom Sadu, ne vidi se ko je fašista, a ko antifašista.

Jedan drugi događaj, nezapažen u javnosti, rešava ovu dilemu. Na tradicionalnom komemorativnom skupu u Muzeju banjičkog logora i Spomen-parku Jajinci 6. oktobra 2007. prisustvovalo je oko 300 ljudi iz Sekcija logoraša Banjica i Staro Sajmište , SUBNOR-a Srbije, Udruženja mirnodopskih i ratnih invalida Srbije, Skupštine grada Beograda i Vojne akademije Vojske Srbije, te Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji, Jugoslovenskih komunista i Centra Tito. Oni su na spomen-obeležja položili cveće i odali poštu žrtvama fašizma.

U logoru Banjica hitlerovci i nedićevci ubili su 127.000 boraca za slobodu. Ne 127 ili 1.270 ili 12.700 nego 127.000! I nijedan predstavnik organa vlasti, izuzev Skupštine Beograda, niti parlamentarnih političkih partija, medija i nevladinih organizacija nije prisustvovao ovom događaju . Niti je domaća i svetska javnost još jednom informisana o ogromnim žrtvama koje smo dali u borbi za slobodu naše zemlje i celog čovečanstva.

Ništa novo. Zvanična Srbija ne slavi niti obeležava praznike ili događaje iz antifašističke borbe . Ona žali ili slavi poražene u Drugom svetskom ratu. Učesnici skupa bili su impresionirani pažnjom i organizovanošću koju Vojna akademija ispoljava u čuvanju i negovanju tradicije antifašističke borbe naše zemlje . Svi pitomci ove ustanove, ubrzo po dolasku na školovanje, obilaze Muzej logora i detaljno se upoznaju sa borbom i stradanjima antifašista u njemu, a akademija svake godine povodom dana raspuštanja logora organizuje sa SUBNOR – om komemorativnu svečanost.

Logor je pred dolazak oslobodilaca Beograda raspušten 3. oktobra 1944. godine.

 

Stevan Mirković, general u penziji i predsednik Centra Tito