Koncert ne može, a boks meč može

S.Tasić

Staro sajmište, centralno gubilište na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, biće sutra domaćin boks meča. Na njemu će se srpski bokser Drago Janjušević boriti za titulu interkontinentalnog šampiona u poluteškoj kategoriji sa Belgijancem Džamilom Selinijem. Iako su se samo pre dva meseca gradske institucije pobunile zbog koncerta, ovaj put nisu ni znale šta se ovde organizuje.

Od kad je koncert britanske grupe „Košin“ izazvao skandal svetskih razmera, vlasnici „Posejdon hola“ kažu da ih niko, osim novinara, nije kontaktirao.
Vest da će Spasićev paviljon, logorska bolnica iz koje skoro niko nije živ izašao, biti pretovrena u boks ring zabezeknula je sve. U Opštini Novi Beograd tek su od novinara „Blica“ saznali za boks meč i tek tada su rekli da će ponovo reagovati.
– Moramo da imamo odnos prema našima koji su izgubili život na tom mestu jer ako to nemamo, kako možemo da saosećamo sa žrtvama drugih naroda. Nismo bili samo protiv koncerta grupe „Košin“ nego smo i protiv boks meča i svega što nije primereno mestu na kome su stradali ljudi – kaže Ivana Milenković, glavni opštinski arhitekta Novog Beograda i podseća da ova Opština od maja 2003. godine traži da taj prosotr bude dostojno obeležen i zaštićen.
Iznenađeni su bili i u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika, ali kako kažu da ništa ne mogu da urade. Za bilo kakvu akciju moraju da sačekaju odluku suda da li Sajmište pripada gradu ili uknjiženim vlasnicima i da li je ono uopšte moglo da bude prodato.
Koncertu grupe „Košin“ u „Posejdon holu“, Spasićevom paviljonu, prvo se usprotivila Opština Novi Beograd. Ta vest je obišla svet te se oglasio i Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima, a za njim svi domaći i strani zvaničnici. Osramoćena je i grupa „Košin“ koja je na kraju otkazala dolazak. Već narednog dana RTV B92 je predstavio projekat da se na Starom sajmištu izgradi Muzej tolerancije. Uz njega su odmah stali Opština Novi Beograd i Savez jevrejskih opština, ali su se oglasili i neistomišljenici. Šest decenija od kraja Drugog svetskog rata otvorena je javna rasprava šta treba da se radi sa prostorom Starog sajmišta. Osim Muzeja tolerancije, koji je većma napadan, autoriteti su tvrdili da tu treba da bude Muzej genocida, holokausta, stradanja… Halabuka je trajala nekoliko dana, a onda su se svi ućutali.

Moramo zbog ugovora
Sledeće godine ćemo u „Posejdon holu“ najverovatnije otvoriti neku školu ili ćemo ga pretvoriti u kancelarijski prostor. Ugovor za boks meč je ranije potpisan i moramo ga ispoštovati. To je jedini način da se izdržavamo i da vratimo ono što smo uložili – kaže Nenad Krsmanović iz „Posejdon hola“.

Memorijalni kompleks
Detaljni urbanistički plan za Staro sajmište je usvojen 1992. godine i posle toga nije menjan. Prema njemu, deo ovog prostora treba da bude memorijalni kompleks, a na drugom delu treba da se nađe prateći sadržaj koji ide uz memorijalni kompleks, galerije, radionice… Posle skandala sa koncertom grupe „Košin“ Gradskom zavodu za zaštitu spomenika se obratila samo Zadužbina Nikole Spasića koja je tražila od njega, kao i ostalih gradskih institucija, da prate dešavanja u Spasićevom paviljonu.

Preuzeto sa Blic online