Muzej na Sajmištu

V. B. MIKIĆ

Opština Novi Beograd utvrdila namenu memorijalnog kompleksa. Žrtve holokausta zaslužuju muzej, kažu u opštini. Problem – imovinski spor vezan za Spasićev paviljon

MEMORIJALNI kompleks Staro sajmište uskoro će biti pretvoren u Muzej holokausta. Ovu odluku doneo je predsednik opštine Novi Beograd Željko Ožegović i tako rešio problem namene prostora koji je označen kao najveće gubilište Jevreja, Srba i Roma.
– Žrtve holokausta zaslužuju takav muzej, a država mora voditi računa o tome da se dostojno obeležavaju i drugi datumi značajni za borbu protiv fašizma – kaže se u saopštenju Skupštine grada.
Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata izrazio je zahvalnost prvom čoveku najmnogoljudnije beogradske opštine zbog angažovanja na zaštiti memorijalnog kompleksa.
– Ova odluka je rezultat dobre saradnje naše organizacije i opštinskog rukovodstva – rekao je Gojko Marčeta, predsednik Saveza boraca. – Staro sajmište tako dobija dostojnu namenu.
U žižu javnosti bivši logor dospeo je početkom novembra prošle godine, kada je, pod pritiskom opštine Novi Beograd, otkazan koncert grupe „Košin“ u Spasićevom paviljonu, nekadašnoj logorskoj bolnici. Tada su boračke organizacije oštro osudile održavanje muzičkih manifestacija. U decembru je u izložbenom prostoru „Posejdon“ takođe u Spasićevoj zadužbini održan boks meč. Čelnici SO Novi Beograd su prozvali privatnu firmu, u čijem se vlasništvu nalazi sporni objekat. Vlasnici „Posejdona“, međutim, tvrde da oni podržavaju sve inicijative za uređenje kompleksa Starog sajmišta kako bi dobio pravu namenu, ali da je upravo opština ta koja nije zainteresovana za ideju da se napravi muzej i dostojno obeleži stradanje u Drugom svetskom ratu.
Kako smo saznali, veliki problem predstavlja imovinski spor vezan za Spasićev paviljon. Naime, Zavod za izgradnju prodao je 1998. godine ovaj objekat firmi „Posejdon“. U republičkom javnom pravobranilaštvu 2003. godine pokrenut je postupak za poništenje ugovora, jer Spasićev paviljon, kao državna svojina, nije smeo da bude prodat.
OD IZRAELA DO AMERIKE
NAJVEĆI muzej holokausta u svetu zove se Jad Vašem i nalazi se u podnožju planine Hercel u Izraelu. U njegovom sastavu nalazi se deset sala, a sačuvano je 44.000 svedočenja žrtava nacističkog progona. Zvanični američki Muzej sećanja na holokaust nalazi se u Vašingtonu, a ima ih i na Floridi, Los Anđelesu…

 

Preuzeto sa novosti.rs