Muzej radi, kad kustos svrati

NA ŽRTVE BANJIČKOG LOGORA KAO DA SE ZABORAVILO

Manuela Graf

 

Muzej Banjičkog logora, smešten u autentičnom delu nekadašnjeg zloglasnog nacističkog zdanja, Beograđani su odavno zaboravili, ali ne svojom krivicom. Prilaz muzeju pretvoren je u parking, visoka metalna kapija je najčešće zamandaljena, nad natpis, jedini nagoveštaj šta se iza nje krije, spustila se grana obližnjeg drveta, a radno vreme kustosa teško je ustanoviti.

Logor na Banjici bio je najveći koncentracioni logor na području okupirane Srbije (1941 – 1944). Kroz njega je prošlo preko 200.000 Srba, Jevreja i Roma, njih 30.000 je streljano na stratištu u Jajincima. Više hiljada logoraša iz njega deportovano u druge koncentracione i radne logore okupirane Evrope, od norveških polarnih predela do Mathauzena i Aušvica. Ovaj memorijal pripada Muzeju grada Beograda.
– Muzej Banjičkog logora radi četiri dana u nedelji: utorak, sreda, četvrtak i, valjda, subota – rakao nam je nesigurno kustos Darko Ćirić, ispred Muzeja grada zadužen baš za Banjički logor, kad smo, prema uputstvima na sajtu, pokušali da najavimo posetu.
Ometamo ga, kaže, priprema veliku izložbu, nema vremena da obilazi muzeje, ići će ako mu direktor naredi. Direktor je na sastanku koji će potrajati, zatim izlazi na kratko iz kancelarije i ne vraća se više. Nemamo sreće ni sa gospođom koja u Muzeju Banjičkog logora radi, jer ima slobodan dan, a PR muzeja operiše krajnike. Probleme slične našim nisu imali proteklih godina samo Beograđani, već i pojedine institucije.
– Strane delegacije, studenti, čak i bivši logoraši dođu da posete Muzej, ali nema ko da im otvori. Kustos dođe petkom, posle deset obično. Zovem direktora Muzeja hiljadu puta, jedva ga dobijem, javlja se ljutito: „Daću vam muzej! Eto vam ga!“. Šta da radim, ne mogu da pomognem, ključeve Muzeja Banjičkog logora ima samo Muzeja grada, ali to je luda kuća – kaže potpukovnik Dragan Avramović, načelnik Odseka za civilno-vojnu saradnju. Vojna akademija je vlasnik zgrade, napominje on, i upravo sa Zavodom za zaštitu spomenika pregovara o njenoj restauraciji, takođe vodi računa i o njenoj bezbednosti.
Otežanu komunikaciju sa pomenutim muzejem ima i Gorica Mojović, v.d. gradonačelnika.
– Muzej Banjičkog logora je jedan od najvažnijih tematskih muzeja u Beogradu, to je jako čudna situacija, teško mi je da pričam o tome. Muzej grada se jako nebrižno odnosi prema svim poverenim objektima, a radno vreme kustosa je vrlo rastegljivo. Nadamo se da će se stvari ubrzo srediti. Direktoru Bojanu Kovačeviću je istekao mandat i na sledećoj sednici Skupštine grada izabraćemo novog – objašnjava Gorica Mojović.
Do tada dokumentarnu građu, plakate i fotografije, mnogobrojne lične predmete logoraša, njihove crteže i ručne radovi, kao i memorijalna sala, rekonstruisan ambijent logoraške sobe, moći će da vide samo oni koji budu imali sreće da kustosa zateknu na svom radnom mestu.

 

Niše sa svećama duž ulice
Na inicijativu Tomislava Đorđevića, predsednika Opštine Savski venac, nedavno je pokrenuta akcija uređenja prilaza i platoa ispred ulaza u Muzej banjičkog logora. Projekat će pomoći Vojna akademija, u okviru koje se muzej nalazi, opština Voždovac i Grad Beograd.
– Prostor muzeja je fantastičan kulturno-istorijski i sakralni spomenik, ali je nažalost slabo marketinški ispraćen. O njemu se malo zna, a još ređe se posećuje. Cela moja porodica je bila muzeju holokausta u Jerusalimu, recimo, a moja ćerka ni ne zna gde je Muzej Banjičkog logora. Mi ćemo uraditi ono što je u našoj moći, već tokom jeseni potpuno ćemo izmeniti izgled same ulice Veljka Lukića Kurjaka u kojoj se Muzej nalazi. Konkurs za studente Arhitektonskog fakulteta za idejno rešenje ovog projekat je raspisan, a jedna od ideja je da se duž cele ulice postave niše sa svećama – kaže Tomislav Đorđević.

 

Preuzeto sa Blic online.