Nema poštovanja za žrtve

Na Starom Sajmištu redovno se održavaju koncerti

Dok su u svim evropskim gradovima logori u kojima su ostale desetine hiljada života odavno pretvoreni u memorijalne komplekse, naše Staro sajmište, centralno gubilište na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, potpuno je devastirano i zaraslo u korov. Na njemu se uz bubnjanje basova skače, peva i paradira. Ni Grad, ni opština, ni Zavod za zaštitu spomenika nisu do sada doneli nikakav propis kako da se na njemu ponaša i da se nastradalima oda poštovanje.

Pažnju na to da se ne poštuje stratište na kome je život izgubilo oko 50.000 ljudi je skrenuo Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd povodom najave da će na Starom sajmištu početkom novembra nastupiti britanska grupa „Košin“. U međuvremenu najavljen je još jedan koncert, izraelskog benda „Skazi“.
– Na Starom sajmištu treba da bude memorijal u znak poštovanja na one čije su kosti tu ostale. Međutim, deo bivšeg logora je postao privatno vlasništvo i, iako je zaštićeno kulturno dobro, ne možemo da utičemo na to šta na njemu sme da se radi – kažu u Zavodu za zaštitu spomenika.
Od 23 paviljona, posle Drugog svetskog rata je ostala centralna kula, italijanski, rumunski i „Spasićev“ paviljon. Ovaj poslednji, koji je bio logorska bolnica, Zavod za izgradnju Beograda je 1998. godine prodao mešovitom preduzeću „Posejdon“.
– Želimo da prostor Starog sajmišta vratimo u prvobitno stanje koliko je to moguće. Međutim, neki delovi su već uknjiženi kao privatno vlasništvo koje ne možemo da osporimo. Sve što možemo da uradimo je da tim ljudima ponudimo drugi prostor i nadam se da ćemo to tokom sledeće godine uspeti da rešimo. Nemamo ništa protiv koncerata, ali neka mera mora da postoji – kaže Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta.
Kada je napravljeno, Staro sajmište je bilo ponos grada, simbol koji se nalazio na poštanskim markama. Izgrađeno 1937. godine i predstavljalo je „srpski put ka Evropi“. Na njemu je „Filips“ prvi put prikazao televizijski prenos, a „Škoda“ je za izložbu aeronautike podigla toranj za skokove padobranom. U početku imalo pet paviljona, centralnu kulu i nacionalne paviljone koje su podigli Italija, Mađarska, Rumunija i Čehoslovačka. Za četiri godine, koliko je radilo sve je upućivalo da će izrasti u mali sajamski grad sa nacionalnim paviljonima. A onda je pretvoreno u koncentracioni logor. Počevši od marta 1942. svakog dana je 50 do 80 Jevreja odvođeno u dva specijalna kamiona. „Sahranjivani“ su u okolini Avale i za dva meseca je tako ubijeno 7.500 ljudi.
– Sajmište se zvalo „Jevrejski logor Zemun“, i u njega su prebačeni muškarci iz Beograda i Banata koji nisu pogubljeni u Topovskim šupama na Trgu Oslobođenja. Kada su Gestapovci „završili posao“ sa Jevrejima, Sajmište je postalo centralni balkanski logor u kome su završavali svi koji su ustali protiv fašizma – priča Aleksandar Mošić, predsednik Udruženja „Memorijal Sajmište“.
Odmah za Jevrejima na Sajmište je dovedeno oko 5.000 Roma. Prema nemačkoj evidenciji u ovom logoru je pod okupacijom osim Jevreja ubijeno i 40.000 Srba.

Prostor za sva veselja
„Poseydon-hal“, kako se zove deo „Spasićevog paviljona“ u kome se održavaju koncerti, je višenamenski prostor oblika arene koji se sastoji od velike dvorane i male konferencijske banket sale. Kako stoji na sajtu firme „Poseydon“, prostor se lako prilagođava potrebama i pruža mogućnosti za održavanje različitih kulturno- muzičkih, poslovnih i sportskih događaja i manifestacija Kao što su Borbe u ringu, plesna takmičenja… Osim toga, prostor je veoma zanimljiv i pogodan za različite svadbe, tematske večeri i slične događaje. U njegovom sastavu postoji parking prostor za više od 100 vozila, a visina plafona od 9,2 metra omogućava postavljenje banera, rasvete i ozvučenja.
Nastupali su u Spasićevom paviljonu
1. Međunarodno prvenstvo u brejkdensu leto 2006.
2. DJ Timo Mass 25. mart 2006.
3. DJ Marky i Stephan Porter, kao i domaća podrška Boki & Dacha 28. aprila 2006.
4. Doček Srpske nove godine pod nazivom „Laud & Clear“ organizovao je „Tuborg“, a nastupili su DJ Tommyboy, X-Press 2, DJ Stephane K i DJ John Creamer 13. i 14. januar 2007.
5. Boy George 11. mart 2007.
6. Grupa „Shakta“ i Seb Taylor 07. april 2007.

 

Preuzeto sa Blic online.