Opština Novi Beograd protestvuje zbog koncerta Kosheena na Starom sajmištu

Zbog organizovanja koncerta ove čuvene bristolske grupe u beogradskom klubu Poseydon, koji se nalazi na delu kompleksa Staro sajmište, na mestu nekadašnjeg koncetracionog logora iz II Svetskog rata, opština Novi Beograd je uputila protest organizatorima i nadležnim institucijama, tražeći da se prekine s praksom održavanja koncerata u ovom prostoru, prenosi sajt beogradske vladeBeograd.org.yu
Zbog organizovanja koncerta ove čuvene bristolske grupe u beogradskom klubu Poseydon, koji se nalazi na delu kompleksa Staro sajmište, na mestu nekadašnjeg koncetracionog logora iz II Svetskog rata, opština Novi Beograd je uputila protest organizatorima i nadležnim institucijama, tražeći da se prekine s praksom održavanja koncerata u ovom prostoru, prenosi sajt beogradske vlade Beograd.org.yu.

U pismu koje je predsednik opštine Željko Ožegović uputio javnosti i nadležnim institucijama, podseća se da je prostor logora Staro sajmište 1987. godine, odlukom Skupštine grada, proglašen za kulturno dobro Beograda.

“Rukovodstvo gradske opštine Novi Beograd neprijatno je iznenađeno vešću da će se u klubu Poseydon na Starom sajmištu, 3. novembra u 20 sati, održati koncert grupe Kosheen, u organizaciji agencije Long Play i uz podršku mnogobrojnih medijskih sponzora. Kako su se i ranije u ovom prostoru održavali koncerti, a niko u javnosti nije reagovao, prinuđen sam da u ime gradske opštine Novi Beograd i lično izrazim protest i da apelujem na sve nadležne da se prestane zloupotrebom kompleksa Starog sajmišta i skrnavljenjem spomena na 48.000 Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda, žrtava nacizma. Rukovodstvo gradske opštine Novi Beograd će uvek podržati održavanje koncerata, što je i dokazala organizacijom brojnih kulturno-zabavnih manifestacija, ali ne i na ovoj lokaciji. Sigurni smo da ni grupe, ni izvođači ne znaju da je na ovom prostoru bio nacistički logor smrti”, piše u Ožegovićevom saopštenju.

U saopštenju se ističe da se hala kluba Poseydon, Staro sajmište br. 20, nalazi u Zadužbini Nikole Spasića, koja je 90-ih godina neobjašnjivo postala privatno vlasništvo.

O načinu na koji je vlasnik kluba stekao pravo na korišćenje ovog prostora vodi se sudski spor pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, piše u saopštenju.

Iz agencija Long Play, organizatora ovog koncerta, navode da kampanja za nastup Kosheena traje već 20 dana, i u proteklom periodu do njih nije stigao nikakav protest od bilo koga, pa ni od nadležnih gradskih organa, te da su o samom protestu saznali putem medija.

To isto, navodi Long Play, važi i za izložbeni prostor Posejdon, čiji su predstavnici o protestu takođe saznali od novinara.

Koncert je zakazan u ovom prostoru, jer sve dvorane u Beogradu su tog dana rezervisane za druge događaje.

S obzirom da Beograd, shodno broju stanovnika i događaja, ima veoma malo koncertnih dvorana, izložbeni prostor Posejdon je bio jedino moguće rešenje u ovom slučaju.

To nije ni necivilizacijska, ni nemoralna zloupotreba kompleksa Starog Sajmišta, već jedino moguće rešenje za održavanje koncerta britanske grupe, kaže se u saopštenju Long Playa.

Pritom, ista zgrada se već 40 godina koristi za kulturne manifestacije.

U proteklih devet godina je održano desetak koncerata, dok se trenutno održavaju mnogobrojne izložbe i modne revije u okviru Fashion Weeka.

Nijedan od navedenih događaja nije zasmetao čelnicima SO Novi Beograd i ne postoji nijedna zabrana da se taj prostor koristi u koncertne svrhe. Muzika koju izvodi Kosheen ni na jedan način ne vređa osećanja nijednog naroda, naprotiv, povezuje mnogobrojne mlade ljude širom Evrope.

Koncert ovog benda će biti četvrti po redu u Srbiji, i nadamo se da će publika uživati kao što je i do sada, navodi ova agencija i na kraju dodaje da ne želi da učestvuje u polemici oko privatizacije ovog istorijskog kompleksa, niti da ulazi u raspravu namenjenu dnevno-političkim potrebama.

 

Preuzeto sa Popboks.com