Ožiljci čovečanstva

V.N.

U nedelju u Srbiji i širom sveta obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. – Odbacujemo zaborav savesti i svako poricanje holokausta, rekao Boris Tadić

DAN sećanja na žrtve holokausta, obeležen je u nedelju u Beogradu polaganjem venaca u memorijalnom spomen parku „Topovske šupe“, koji je u Beogradu otvoren na mestu gde se, od avgusta do decembra 1941. godine, nalazio nacistički logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata.
Sećanje na holokaust zauvek ostaje upozorenje na opasnosti koje sobom nose mržnja, zatucanost, rasizam i predrasude, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.
– Nikada nećemo pristati na uništavanje drugih samo zato što su različiti od nas, što su pripadnici druge etničke, nacionalne verske i političke grupe. Osuđujemo svaku netrpeljivost kojoj smetaju ove razlike, ne prihvatamo predrasude i omraze koje pretenduju da opravdaju i prodube ove razlike, da nas udalje jedne od drugih – rekao je Tadić.
Nazvavši holokaust „najvećim koncentratom zla i stradlništva“, Tadić je istakao da će se uvek zalagati da se jevrejska i druge zajednice osećaju u Srbiji kao ravnopravne.
– Odbacujemo svaki zaborav savesti i svako poricanje holokausta. Računajte na nas, na svoje sugrađane i komšije koji se sećaju i pamte, koji znaju da je u svakom pamćenju i prepoznavanje budućnosti boljeg i čovečnijeg sveta – rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, na prostorima Balkana mnogi su bili žrtve, i zato je čuvanje spomena na svaku žrtvu dužnost svakoga čiji su preci takođe bili žrtve.
Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak rekao je da jevrejski narod nikada neće dozvoliti da se ponovi ono što mu se dogodilo u Drugom svetskom ratu.
– I Srbija je platila preveliku cenu u Drugom svetskom ratu. Zato pozivam demokratsku Srbiju da spreči jačanje rasizma i antisemitizma – rekao je Nećak.
Ambasador Izraela Artur Kol, čija je majka preživela pogrom Jevreja u Aušvicu, nazvao je holokaust ožiljkom čovečanstva, koji treba da podseća koliko nisko ljudski rod može da padne i koliko rasizam i mržnja prema drugima mogu biti opasni.
DUG PREMA STRADALIMA
MEĐUNARODNI dan sećanja na žrtve holokausta, kao dug prema milionima stradalih u Drugom svetskom ratu, obeležen je juče u čitavom svetu. Odluku da se 27. januara obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, novembra 2005, u godini kad je obeležavana 60. godišnjica oslobađanja Aušvica, nacističkog logora, u kojem je ubijeno milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja.

Preuzeto sa novosti.rs