Prihod od koncerta za Staro Sajmište

Autor: Preneto

Koncertna agencija „Long plej“ uplatiće sav prihod od koncerta bristolske grupe „Košin“, koji je zakazan za 3. novembra u „Posejdon holu“ na Starom samištu, kao podsticaj da se što pre pristupi rešenju problema uređenja tog prostora. „Long plej“ se juče oglasio povodom nedavno upućenog protesta opštine Novi Beograd zbog održavanja koncerta u kompleksu Starog sajmišta, koje je za vreme Drugog svetskog rata bio nacistički logor.

– Da smo znali da postoji inicijativa da se ovaj prostor ne koristi u koncertne svrhe , već isključivo u memorijalne, nikada ga ne bismo zakupili za održavanje koncerta – navodi se u saopštenju „Long pleja“. Obrazlažući zašto ne mogu da otkažu koncert, u saopštenju se navodi da je ugovorom država potpisala prodaju tog kulturnog dobra sadašnjim vlasnicima , da je ugovorom firma Posejdom izdala prostor Long pleju, koji se, opet ugovorom obavezao prema izvođaču. Takođe, dodaje se da „Long plej“ ne odobrava „ishitrene i ad hok akcije bez poštovanja procedura i redosleda“, i da očekuju da se takvim pitanjima pristupa sa „dugotrajnim namerama i ozbiljnije“, zbog čega su i odlučili da se odreknu prihoda od tog koncerta.

U saopštenju se navodi i da se „Long plej“ slaže sa inicijativom Udruženja logoraša i opštine Novi Beograd da se pristupi nameni kompleksa Starog sajmišta, i dodaje da je za to neophodna „kolektivna svest o važnosti tog prostora, a zatim i rešenost na dugotrajni predani rad, profesionalizam i ozbiljne akcije, koje su motivisane razumevanjem patnje i poznavanjem načina da se ona transformise“.

Beta