Staro Sajmište bez koncerata

Zoran Alimpić uveren da će sporni prostor biti predat gradu na upravljanje Gradske vlasti u saradnji sa republičkim organima pronaći će način da prostor Starog sajmišta postane memorijalni centar, najavio je juče Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika. Prema njegovim rečima, status Starog sajmišta je problem o kome grad razmišlja i govori već godinama.
– Staro sajmište nije jedini problem tog tipa koji imamo u Beogradu . Postoje prostori, institucije, preduzeća u Beogradu za koje smatramo da bi trebalo da budu predati Beogradu na upravljanje .
Nadam se da će taj prostor postati memorijalni centar, jer je cela priča bila nepotrebna i ne prikazuje nas baš u dobrom svetlu. Osim toga, neophodno je te objekte obnoviti i da tu bude muzej kojim bismo na pravi način odali poštu ljudima koji su tamo stradali rekao je Alimpić . Inače, pitanje namene kompleksa Starog sajmišta pokrenuto je nedavno u javnosti, posle najave koncerta grupe „Košin“ u prostoru „Posej don hol“, koji se nalazi u sklopu nekadašnjeg sajmišta, koje je u Drugom svetskom ratu služilo kao nacistički logor gde je više od 48.000 ljudi izgubilo život .
U toku jučerašnjeg dana Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalimazatražio je od vlasti u Srbiji da se otkaže koncert izraelske grupe „Skazi“, koji je zakazan za 17. novembar, takođe u „Posejdonu“ na Starom sajmištu.
Alimpić je rekao i da ne zna detalje sudskog spora o načinu privatizacije tog dela kompleksa Starog sajmišta, urađene devedesetih godina prošlog veka, kada je preduzeće „Posejdon“ postalo vlasnik jednog dela zgrada.
Lidija Kotur, iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je juče agenciji Beta da prilikom prodaje tog prostora, koji se kao i ceo kompleks od 1987. godine vodi kao spomenik kulture, nije poštovano pravo preče kupovine na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

– To je slučaj kao kod prodaje kafane „?“, kada je grad preuzeo brigu o njemu. U slučaju prodaje prostora Starog sajmišta, stav Zavoda za zaštitu spomenika kulture nije poštovan – rekla je Koturova.

Preuzeto iz lista Politika, objavljeno 07.11.2007.