Staro Sajmište kao edukativni i izložbeni centar

Autor: Marko Tašković

NEOPHODNO URE.ENJE BIVŠEG LOGORA SMRTI

Staro sajmište, nekadašnji nacistički koncentracioni logor, već sedam decenija predstavlja ruglo grada. I dok se vodi polemika na koji način bi trebalo urediti zapušteni prostor, arhitekta Maja Popović već ima završen projekat po kojem bi na tom mestu trebalo da nikne jedinstveni edukativni centar. Malo ko od posetilaca splavova na Savskom keju zna da je na obližnjem Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata stradalo nekoliko hiljada Jevreja, Srba, Roma i pripadnika ostalih naroda. Na stravičan nacistički zločin prolaznike podseća jedino spomenik. Ipak, u poslednje vreme u javnosti se pojavljuje sve više inicijativa da ovo mesto dobije sasvim drugačiji izgled. Čini se da polako stasava ideja da se na tom prostoru podigne memorijalni kompleks koji bi imao kako istorijski tako i edukativni značaj. Takav centar bi zauzimao ceo potez od Brankovog mosta do spomenika i od obale do saobraćajnice. To znači da bi odatle morale da se sklone i sve barake i stvori estetizovan prostor. S druge strane, odlučno se protivimo bilo kakvoj komercijalizaciji odnosno pokušajima da se na tom mestu izgrade stambeni ili poslovni objekti -objašnjava dr Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. Možda najoriginalnija, čak prilično razranena ideja o preurenenju Starog sajmišta stigla je u obliku magistarskog rada Maje Popović na Akademiji primenjenih umetnosti u Amsterdamu. Ne mogu ovaj prostor da zamislim ni kao memorijalni centar, ni kao muzej jer bi se time transformacija Starog sajmišta kroz vreme zaokružila i ostala da boravi u prošlosti. Htela sam da vidim novu transformaciju kompleksa koji bi nastavio da živi, ali tako da se ispoštuje prošlost, pre svega žrtve Drugog svetskog rata koje do sada nisu ispoštovane. Zato smatram da bi edukativni centar bio idealno rešenje objašnjava Maja Popović koja je 2011. svoj rad predstavila i na izložbi u Beogradu. Ona smatra da bi specifična arhitektura objekta trebalo da “ispriča” prolaznicima i posetiocima šta se zaista kroz istoriju doganalo na Starom sajmištu. Kompleks bi se sastojao iz biblioteke, ekspo centra i kule. Paviljoni u kojima su ljudi stradali i živeli u strašnim uslovima po mom projektu su čitaonice u kojima će gotovo stalno vladati tišina. U kuli bi se napravilo mesto za auditorijum i debate dok bi u ekspo centru umetnici izlagali u galerijama -kaže Popovićeva. U njenom arhitektonskom poduhvatu čak bi i praznine imale odrenenu ulogu. Posetioci će na mestima gde su nekada bili paviljoni videti prazninu i osetiti odsustvo nečega što je jednom postojalo. Nestanak takvih paviljona bi, na primer, bio označen otiscima u zemlji. Takone, u jednoj od zgrada će jedina prava linija simbolizovati kolonu jevrejskih porodica koji ostavljaju svojinu i ključeve na putu za logor objašnjava Popovićeva.

Antrfile:

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Savez jevrejskih opština Srbije je jedan od osnivača prve međunarodne konferencije o Starom sajmištu koja je počela sinoć u Domu vojske i trajaće do sutra. Na tom skupu mnoge zvanice iz sveta, Evrope i Srbije raspravljaće o istoriji ovog prostora i načinu njegovog preuređenja.

-Sve inicijative su još u povoju tako da se ne može govoriti o bilo kakvoj konkretnoj realizaciji planova pogotovo što se iz ove perspektive ne zna ni koliko bi taj poduhvat ukupno koštao -kaže Fuks.