Tolerancija prikriva genocid

Autor: M. S. M. - M. Č. P.

BIVŠI LOGORAŠI PROTIVE SE INICIJATIVI DA SE NA STAROM SAJMIŠTU SAGRADI MUZEJ TOLERANCIJE

STARO sajmište, najmasovnije mučilište u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, neće više biti domaćin muzičarima, ali se još ne zna kako će se na ovom prostoru obeležiti pogrom Srba, Roma i Jevreja. Ovih dana aktuelna je ideja da se na mestu nekadašnjeg konclogora sagradi Muzej tolerancije. Ta inicijativa tek treba da prođe sud Grada, a već su se pojavili oni koji se protive ovakvom rešenju. Projekat beogradskog Muzeja tolerancije predstavljen je prošle nedelje u Njujorku, u ime Međunarodne koalicije muzeja savesti, koja okuplja mnoge muzeje podignute na stratištima. Prema ovoj ideji, čiji su nosioci Jevrejska opština, Novi Beograd i TV B92, zgrade iz perioda logora bile bi obnovljene, logor rekonstruisan, a trebalo bi da nikne i kulturno-edukativni centar, koji bi „obuhvatio istoriju nasilja i netolerancije u celom svetu kroz razmenu programa „. Prva prepreka ovoj ideji, začudo, dolazi od samih stradalnika.

– Priča o toleranciji je „skrivanje pod tepih“ onoga što treba reći – oštar je Aleksandar Mošić, član Udruženja „Memorijal Staro sajmište“.

– U svim evropskim gradovima, koncentracioni logori su pretvoreni u kulturno-istorijske ustanove. Beograd je jedini izuzetak. Muzej tolerancije je lep naziv, ali je sušta suprotnost od istine. Na ovom mestu trebalo bi sagraditi muzej genocida. Lidija Kotur iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda kaže da će ovaj Zavod podržati svako rešenje koje kompleksu daje memorijalni karakter.

– Mi se za to zalažemo već godinama. Poenta je da se poštuje arhitektura, ali i sve žrtve fašizma. Kada taj projekat stigne do nas, Grad će pokrenuti inicijativu dodaje ona. Ideje o rekonstrukciji Starog sajmišta kolaju već nekoliko godina, a za to vreme poprište velikog stradanja bilo je odredište onih koji žele da se zabave. U tamošnjem klubu „Posejdon“ tokom prošle.decenije održano je desetak svirki poznatih domaćih i stranih bendova . U žižu javnosti vratilo se proteklih dana kada je, posle pritiska čelnika Novog Beograda, odložen koncert britanske grupe „Košin“, zakazan za 3. novembar.

 

PODRŠKA – ROMSKA zajednica i Muzej genocida pridružili su se inicijativi da se na Starom sajmištu izgradi Muzej tolerancije – kaže Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština. – Dobili smo podršku od Muzeja holokausta u Vašingtonu i očekujemo od Vlade da na nekoj od predstojećih sednica donese uredbu kojom bi se ostvario ovaj projekat. MUZEJ U SVETU postoje dve ustanove sa imenom „Muzej tolerancije“. Nalaze se u Njujorku i Los Anđelesu, a sponzoriše ih Centar „Simon Vizental“. Kritičari njihovog koncepta zameraju im na prevelikom korišćenju multimedijalnih tehnologija, koje su podsetile mnoge na propagandu nacističke partije, kao i na nepominjanju genocida Turske nad Jermenima početkom prošlog veka.

Objavljeno u Večernim novostima, 06.11.2007.