Žrtve zaslužuju trajno poštovanje

Sunčica Tasić

Ideja da se na Starom sajmištu izgradi Muzej tolerancije je, čini se, pokrenula sve koji su zaduženi da brinu o najvećem stratištu na Balkanu. Uz RTV B92 su odmah stali Opština Novi Beograd i Savez jevrejskih opština. Gradski zavod za zaštitu spomenika je započeo proceduru za vraćanje bronzane spomen ploče na njeno mesto, a u „Posejdon holu“ do daljnjeg neće biti koncerata.

Iako je na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata ubijeno oko 50.000 ljudi na tom mestu se trenutno nalazi kafana, fudbalski klub, vulkanizer, benzinska pumpa… Mnogi tu žive i čak imaju papire da su vlasnici stanova. Zgrade, naročito Kula, su već sada opasne po njihove stanare. Njihovo obnavljanje je preduslov da Staro sajmište nastavi da živi, jer će inače njegovi ruinirani delovi koji su preživeli Drugi svetski rat veoma brzo propasti.
– Jako je važno da Muzej tolerancije bude baš na Starom sajmištu, i zbog „duha mesta“ kao i činjenice da će se svi nelagodno osećati dokle god se taj prostor ne uredi na dostojanstven način. Prezentujući projekat, shvatili smo da građani gotovo ništa ne znaju o ovom mestu i zlu koje je tu počinjeno tako da je prvi naredni korak snimanje dva dokumenatrna filma o logoru koji je bio na Sajmištu – kaže Veran Matić, predsednik Upravnog odbora RTV B92.
U saradnji sa Opštinom Novi Beograd, RTV B92 će pokušati da prikupi podatke o građevinskom stanju objekata, jer je nekima neophodna hitna rekonstrukcija. Osim toga, pokušaće da utvrde i pravni status objekata, a očekuju da se u ceo posao uključi i gradski i republički organi.
Pitanjem vlasništva na Starom sajmištu se već četiri godine bavi Republičko javno pravobranilaštvo, ali je to izašlo na videlo tek sada kad se pokrenulo pitanje nastupa britanskog benda „Košin“ koji je trebao da održi koncert u Spasićevom paviljonu, logorskoj bolnici iz koje skoro niko nije izašao živ. Iako je od 1989. godine zaštićen spomenik kulture, Spasićev paviljon je vlasništvo firme „Posejdon“ d.o.o.
– Pre nego što je Zavod za izgradnju prodao Spasićev paviljon nama, ponudio ga je Opštini Novi Beograd. Oni su odbili da ga kupe i time je zakonska procedura prava preče kupovine ispoštovana. Na osnovu kompletne papirologije smo se i uknjižili kao vlasnici, a u Spasićev paviljon smo do sada uložili možda i više od milion evra. Godinama bezuspešno pokušavamo da uspostavimo kontakt sa Opštinom i da utvrdimo programsku šemu, iako nas zakon na to ne obavezuje. Ipak, pošto smo učestvovali u osnivanju Udruženja „Memorijal Sajmište“ inicijativu vezanu za pravljenje memorijalnog kompleksa ćemo svim srcem da podržimo. Otkazali smo sva muzička dešavanja koja su bila zakazana i otvoreni raspoloženi smo da sarađujemo sa svima. Međutim, do sada nas niko ni zvanično ni nezvanično nije kontaktirao – kaže Nenad Krsmanović iz „Posejdona“.
Pre javnog protesta Opština Novi Beograd se obratila Sekretarijatu i Ministrastvu za kulturu, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i ostalim nadležnim institucijama. Osim toga, ova opština je pre protesta, konkurisala za Nacionalni investicioni plan sa projektom za revitalizaciju Starog Sajmišta i otvaranje Kancelarije za Staro Sajmište, kao i za revitalizaciju Turskog paviljona na njemu.

 

B92 ima iskustvo
RTV B92 je obnovio fasadu i enterijer zgrade Jevrejskog kulturnog centra „Oneg sabat“. Na taj način je potpuno napuštena zgrada u Jevrejskoj ulici, koja je služila kao magacin za stvari umrlih koje nije imao ko da nasledi, je očuvana u orginalnom obliku. U njoj se nalazi „Cinema rex“, kulturni centar sa više od 13 godina kulturnog rada u okviru neprofitne organizacije Fond B92. Ovaj prostor je otvoren izložbom „Priča o komšijama kojih više nema“, o beogradskim Jevrejima.

 

Pomaže im „oskarovac“
U narednih nekoliko dana, B92 će snimiti ispovesti dva preživela logoraša. U potrazi za svedočenjima iz logora na Sajmištu prekopavaju Shoah arhive u kojima se nalazi snimljeno oko 55.000 intervjua/ispovesti logoraša. U tome im pomaže poznati producent Branko Lustig, koji je dobio Oskara za film „Šindlerova lista“ ,Gladijator“, a i sam jer bivši logoraš iz Aušvica.

„Koalicija“ za inicijativu
Za sada gradimo dalje koaliciju, za ovu inicijativu, otvorićemo ubrzo prostor i za uključivanje privatnih i javnih kompanija u stvaranje ovog vrlo važnog projekta. Bez obzira na to kad će početi radovi, mi smo počeli sa pripremama i za film i za izložbe. Naravno, postavićemo ih i virtuelno, na našem web sajtu. Muzej tolerancije će tako početi da živi – kaže Veran Matić.

Preuzeto sa Blic online.